top of page

Rundstykker bakt av landhvete!

Landhvete er et gammelt type korn som går under betegnelsen urkorn. Kornet dyrkes i mindre skala, og det dyrkes på økologisk vis. Ved Holli mølle på østlandet har de drevet med å kornproduksjon i 150 år. Kornsorter de dyrker er bla av typen spelt og Emmer. Kornet blir malt på steinkvern, og det tilsettes ikke tilsetningsstoffer i det ferdige melet. Næringsstoffene er høyere i disse meltypene, og det har et svakere gluten. Jeg har bakt nydelige rundstykker i helgen, og deler oppskriften med deg. Håper du vil lage dem.
Til 12 rundstykker behøver du følgende:


600 g landhvete

50 g kjerner som gresskar eller solsikkekjerner, eller en blanding

En halv pakke tørr eller fersk gjær

1 ts salt

2 ss honning

5 dl romtemperert vann

1 sammenvispet egg til pensling

Fremgangsmåte:


Hvis du bruker fersk gjær rør den ut i litt vann og honning, og la blandingen stå noen minutter. Bruker du tørrgjær så blander du det dirkete ut sammen med melet i en bolle.


Tilsett de våte ingrediensene i det tørre, og elt det godt sammen. (Prøv deg frem med vannmengden. Deigen skal ha en passelig fast konsistens) Hvis du elter med kjøkkenmaskin la maskinene gå på lavere hastighet.


Dekk bakebollen med plast og la deigen heve i ca 2 timer.

Trill så ut rundstykker, deigen skal gi 12 stykker som du legger på en kledd bakeplate. Rundstykkene etterheves i 30-45 minutter.


Du kan også bruke noe mindre gjær og kaldt vann, da etterhever du deigen i kjøleskapet natten over og steker rundstykkene på morgenen etter.


Forvarm ovnen til 225 grader.


Pensle rundstykkene med det sammen vispete egget, og strø gjerne valmuefrø, sesamfrø eller andre kjerner på. Stekes i 12-15 minutter midt i ovnen, eller til de har en ønsket gylden farge. rundstykkene avkjøles på rist.
Slik ble mine, og vi hadde en digg lunsj med nybakte rundstykker! At de er økologiske, mindre tilsetningsstoffer og hjemmelaget er et stort pluss <3

Comments


bottom of page