top of page

En digital detox!


Julen og desember nærmer seg med stormskritt. En nydelig tid på tross av stress og overbelastninger for svært mange. Pynting, baking, gaver som skal kjøpes og julebord som venter de fleste av oss. Svært mange av oss legger ut bilder av våre hjem, mat kreasjoner og listen fortsetter. Men til hvilken nytte, og for hvem? Kanskje er det på tide å legge bort smarttelefonen og fokusere på den virkelige verden? Fokusere på det som er her og nå, og ikke på hvem eller hvor mange som trykker liker på julebaksten eller den fine kjolen til lille jenta i familien.


Mest sannsynlig vil det gjøre svært godt å samle seg, legge bort telefon, smart klokker og nyte å være 100% til stede for seg selv, og de mennesker som er rundt en. Men hvordan gjør men en digital detox? Her er noen gode råd til deg som vil gjøre det.


1. Opplev noe uten å poste om det. Tenk på tiden før vi postet om selskapene, maten vi spiser og søndagsturene vi gikk. Vi hadde ikke et behov for å dele dette med alle og en hver. Øv deg på å gjøre ting uten at telefonen og kamera er med. Gi deg selv tidspunkter på døgnet der du er på, og gradvis mink tiden på sosiale medier.


2. Slå av varsler for apper og sett telefonen i stillemodus. Hvis du ikke er akuttlege behøver du ikke være tilgjengelig til en hver tid. Er det kjempeviktig kan de ringe. Gi deg selv noen tidspunkter i løpet av dagen der du sjekker e-post , teams men ikke andre sosiale apper. Slå av push varsler, og sjekk varslene i det tidsrommet du har bestemt deg for å være online.


3. Gi komplimenter når du møter andre fysisk. Det er langt mere verdifult en et liker klikk på Facebook. Et kompliment og ros er alltid hyggelig å få, spesielt i direkte kontakt med andre.


4. Få med deg familien og begrens smarttelefon bruken sammen. Dekk bord, spis sammen og hvorfor ikke ta frem et spill eller se en god film sammen. Det handler om å ta fokuset tilbake, og det handler om å være tilstede for hverandre. Oppleve de gamle gode tingene sammen på ny.


5. Legg igjen telefonen utenfor soverommet, og gå til anskaffelse av en god gammeldags vekkerklokke. La øynene og ørene få naturlig hvile før søvnen tar deg. En god bok kan være deilig å avslutte dagen med, ikke scrolle i en feed eller avis nyheter.


Prøv det, og gjør opp status etter 1 uke, 14 dager eller 30 dager. Kanskje blir dette din nye hverdag?

Comments


bottom of page