Et innlegg om vinterbading, helsegevinster og hva det gjør med mestringsfølelsen.
De lærde strides litt om helsegevinstene rundt denne aktiviteten, men det er helt på det rene at de som driver med vinterbading år etter år er av den formening at dette er sunt og bra for helsa.
Jeg startet med vinterbading høsten 2014, og har siden da holdt liv i aktiviteten. Den gangen var det ikke så mange som drev med vinterbading i mitt nærområde, det var noen venninner og meg selv. Tanken var å møtes på stranden utover høsten. Forlenge sommeren med forfriskende bad. Vi fortsatte ukentlig i takt med at temperaturen sank. Det gav en enorm mestringsfølelse for oss jenter. Vi hadde stranden for oss selv, og noen ganger kom det skuelystne forbipasserende. Det var bare hyggelig.
Det første jeg merket var humøret, latteren som satt løst etter hvert bad. Det sies at vinterbading frigjør lykke - hormoner, det tror jeg på. Videre var jeg sjelden syk av forkjølelse vinterstid, og jeg sov stort sett veldig godt. Huden på kroppen blir fin og stram. En setter jo i gang med en skikkelig sirkulasjon av blodet.
Nå er det sommer, og har du lyst til å starte opp med vinterbading er det nå du skal forberede deg. Å hoppe i sjøen en kald desemberdag uten forberedelse gjør man ikke. FARLIG!
Du bader så ofte du kan igjennom sommeren, fortsetter utover høsten og kroppen blir sakte med sikkert tilvendt de synkende vanntemperaturer.
Det kan være lurt med en helsesjekk hos legen og få tatt blodtrykk, og sjekket den generelle helsetilstanden før en begynner. Videre så er det en regel som gjelder en bader ikke på vinteren alene. Skulle ulykken inntreffe så betyr det alt at man er to eller flere personer. Dessuten er det gøy å være flere sammen, og dele opplevelsen, heie på hverandre og kanskje ta en kopp te sammen til slutt.
Det du behøver av utstyr er følgende: Badetøy, ullsokker, ullvanter og lue. Du får også kjøpt egnede badesko og hansker til denne aktiviteten. Et godt håndkle, noe varmt å stå på, og ullklær til å kle på etterpå.
De såkalte helsefordelene:
1, Du kan få en ganske så stor lykkefølelse med en gang badet er utført. Dopamin frigjøres, og det er som kjent lykkehormonet vårt. I England ble det gjort en undersøkelse for en gruppe som led av moderat depresjon. En del av behandlingen var vinterbading. Forskerne så en positiv effekt av vinterbading som eneste behandling.
2, Du sjokkerer kroppen og du vil forbrenne ganske mye energi, og fremme en sunn metabolisme.
3, Du trener hjerte og lungene godt. Dette krever øvelse og tilvenning fordi du må lære deg å beherske pusten din i det kalde vannet. Det å puste godt, ikke for raskt og ikke for sakte er nøkkelen her. Øvelse gjør mester. Ikke gå for langt ut i vannet, og husk å ha med deg en venn. Svømme-vest kan en også bruke i starten.
4, Noen mener at vinterbading er immun styrkende, at du styrker ditt immunforsvar. Dette er ikke på det rene, men en kan jo finne det ut for sin egen del og gjøre seg opp sin mening for seg.
5, Vinterbading kan virke smertedempende for de som strever med smerter og verk i kroppen. Her også må en enten gjøre seg opp sin egen erfaring. Har du smerter av ulikt slag er det bare å prøve det ut.
7, Til slutt så er du med på å danne nettverk. Du kan være så heldig å få nye gode venner, finne andre nettverk og mennesker som deler de samme interessene som deg selv. Det er kanskje den fineste gevinsten når det kommer til stykke, og som absolutt fremmer en god helse :-)
Fra januar en kald ettermiddag. Bilde er fra Hvalstrand i Asker.
Comments