Hjemmelagede rundstykker eller brød av egenprodusert surdeig er ren lykke. Jeg har skrevet om surdeig, og delt oppskrifter tidligere. Som alt annet i livet går saker og ting i perioder, også min baking med surdeig. For tiden er jeg inne i en god periode når det gjelder surdeigsbakst, og jeg prøver meg frem med oppskrifter. Ofte synes jeg det er litt mye styr med bretting og hvile av deigen, men nå har jeg klart å få til en oppskrift som fungerer og som er veldig enkel. Hvis du også ønsker en forenklet oppskrift så har jeg denne klar til deg her.
Men aller først må vi ha en surdeigsstarter. Du kan alltids lage en selv, men jeg tyr til de proffe når det gjelder oppskrift på akkurat dette. Denne gangen valgte jeg matprat sin oppskrift. Det var smart, tok sin tid men du verden den ble 100 % perfekt. Skal virkelig ta vare på denne slik at den kan få leve lenge og vel. Det heter seg at surdeigsstarteren skal ha et navn. Jeg har valgt å kalle min Ella, ikke spør vorfor :-)
Her har du linken til matprat sin perfekte surdeigsstarter : https://www.matprat.no/oppskrifter/tradisjon/fin-surdeigsstarter/
Slik aktiverer du en surdeigsstarter:
Til 10 deilige rundstykker behøver du følgende:
50 g aktiv surdeigsstarteer
300 g økologisk hvetemel
200 g økologisk sammalt hvete
50 g havregryn
30 g linfrø
30 g gresskarkjerner
1-2 ts kvernet godt salt
5 dl fingervarmt vann
Slik gjør du:
Bland alt det tørre sammen i en bolle
Tilsett surdeigs starteren og vannet
Rør med en sleiv eller slikkepott til du har en passe fast deig, ikke for løs og ikke for fast. Det skal ikke være nødvendig å justere mengden på noe av ingrediensene.
La deigen heve i 4-5 timer på kjøkkenbenken. Dekk bollen med plast.
Sett så deigen i kjøleskapet over natten, eller det skal gå minimum 10 timer i kjøleskapet.
Deretter er rundstykkene klare til å stekes. Forvarm ovnen til 240 grader med bakeplaten i ovnen. Ta så ut bakeplaten og sett den på en rist. Kle bakeplaten med bakepapir og form rundstykker med 2 spiseskjeer. Det kan hene du må bløte skjeene med litt vann. Rundstykkene vil få et rustikk uttrykk, men det er bare fint. Sett så bakeplaten inn i ovnen på miderste rille. Husk å buke grytekluter, dette er en varm prosess,- men det går bra!
Rundstykkene stekes i 20-25 minutter, avkjøles så på rist. Oppbevar rundstykkene i en brødpose av tøy, om de ikke har det bruk det du ellers bruker. Disse kan selvfølgelig fryses, som regle får de ben å gå på så det er ikke et probelm her hos oss.
Jeg håper du vil prøve og jeg håper du blir like fornøyd som meg.
Comments