top of page

Jordskokk

Jordskokk er i sesong, og jeg synes den er en fascinerende rotfrukt eller knoll. Alt ettersom hva en vil kalle den. Jeg har ikke benyttet meg av den før, og jeg kan ikke si at jeg har sett den i grønnsaks - avdelingen på butikken. Da jeg ble tilbudt et nett av en venn som har et parsell, var svaret selvfølgelig ja. Jeg har allerede laget en pure` og den ble supergod.


Jordskokk er en gammel knoll, og den har vist fått ny renessanse,- leser jeg meg frem til. Den er regnet som en sunn grønnsak, selv om den er litt særegen. Den er rik på inulin som ikke må forveksles med insulin ;-) C - vitamin, kalium og kostfiber. Inulin påvirker ikke blodsukkernivået, og er dermed en fin rotgrønnsak for de som har diabetes.


Er du heldig å få tak i en god porsjon jordskokk så lag deg en deilig høstsuppe :-)Jordskokksuppe:


2 ss olivenolje

1 løk

1 fedd hvitløk som du presser

900 g jordskokk

9 dl kyllingkraft

Fløte

Salt & pepper


Slik gjær du:


Fres løk og hvitløk i olivenolje til løken blir blank og myk. Tilsett renset jordskokk som du har delt i biter. Dryss gjerne over litt mere olivenolje og la jordskokken surre med løken i noen minutter. Hell over kyllingkraften, eller kyllingbuljong. Småkokes til jordskokken er mør. Blend suppen, og reguler til ønsket konsistens med vann. Suppen vil tykne.


Tilsett en skvett fløte, melk eller kokosmelk,- alt etter hva du bruker.


Ristet bacon eller skinke som dryss over suppa er godt. Kjerner som gresskar og solsikke kan også være et alternativ. Forøvrig er jordskokk - planten i samme familie som solsikken.


Du kan fint tilsette andre typer grønnsaker som blomkål, purre eller potet. Jeg foretrekker ren jordskokk med purre.

Comments


bottom of page