top of page

Eltefrie rundstykker!



Det er helg, og ingenting er som en deilig frokost med nybakte rundstykker. Jeg setter deigen kvelden før, og triller ut rundstykker morgenen etter. Grove typer mel, lite gjær og lang heving gjør ekstra saftige og smakfulle rundstykker. Denne oppskriften gav meg 20 rundstykker. Jeg hadde landhvete, emmer mel og havregryn i skapet og det ble til en nydelig smak.


Ingredienser til 20 rundstykker:


500 g landhvete

300 g emmer mel

100 g havregryn

50 g solsikkekjærner

50 g hvetemel eller annen type fint mel

1 ts gjær

1 ts salt av god kvalitet

7-9 dl vann halvlunket vann fa springen


Fremgangsmåte:


Bland sammen de tørre ingrediensene og tilsett vann. Vannmengden kan variere. Rør deigen godt sammen med en sleiv. Deigen skal være passe klissete, men ikke for løs. Viktig at deigen ikke blir for kompakt. Dekk bollen med plastikk, og la den heve over natten på kjøkkenbenken. Dagen derpå hvelver du deigen på benken eller der du skal bake ut. Strø mel på bordet, og kna deigen sammen. Del så opp i 20 emner og sett på en bakeplate kledd med bakepapir. Strø gjerne over havregryn, kjerner eller bare stek de som de er. De vil sprekke litt opp, men det er bare sjarmerende. Rundstykkene stekes i ca 30 minutter ved 200 grader, og du setter rundstykkene inn i kald ovn. Oppvarmer du komfyren i forkant, blir det noe kortere steketid.


Det å blande forskjellige typer mel er godt, og en kan bruke de typer mel man har i skapet.


God helg!

bottom of page