top of page

Clean EatingDu har sikkert hørt uttrykket "clean eating" på norsk blir det litt rart å uttale. Men hva betyr akkurat uttrykket clean eating? Jo det betyr å spise mat som er lite bearbeidet, et kosthold som er rikt på grønnsaker og frukt. Det inneholder proteiner og riktig fett. Et kosthold som vil gi oss mange gode helsegevinster. For en som ikke lever sunt fra før vil en omlegging til et renere kosthold bety svært mye for vedkommendes helse, og velbehag.


Jeg selv og min familie forsøker å leve så nært opp til dette som vi kan. Det har gitt oss mye glede, kunnskap og god helse. Clean eating er ikke bare en moderne frase eller trend ,- det er en fullverdig livsstil som jeg anbefaler til alle. Det betyr ikke at vi aldri "skeier" ut, men det er ikke så ofte. Livsstilen gjør at en får et langt mindre behov for

mat som gir lite av alt.

Det er mye godt i ren og hel mat <3Her er noen tips fra meg til deg!1. Tilfør grønnsaker og frukt til alle måltider. 1/3 av tallerkenen bør være dekt av grønt. Flest grønnsaker, så bær og til slutt frukt. Du får da viktige vitaminer, mineraler og andre plantestoffer som er viktig for en god helse, god energi og et godt overskudd i hverdagen. Synes du dette er vanskelig så kan smoothie og supper være gode alternativ til å få i seg mere grønt på en enkel måte.


2. Ut med rafinerte karbohydrater slik som sukker, hvitt mel, hvit pasta og ris. Disse matvarene er bearbeidet, gir lite næring - kun tom energi. Erstatt dette med fullkorn, kjerner, frø, nøtter, vill ris, quinoa og belgfrukter. Om du er glad i brødvarer så velg kvalitet og bruk mel - sorter som er av såkalt urkorn som er spelt, emmer og surdeig brød.


3. Spis mindre rødt kjøtt. Det er godt for kroppene din og miljøet. Proteiner fra egg, kylling, fisk og belgfrukter er god hverdagsmat, og dekker ditt behov for proteiner. Om en velger rødt kjøtt så er det anbefalt at en kjøper kjøtt av god kvalitet, og da gjerne økologisk og lokalt. Hovedregelen er mindre rødt kjøtt!


4. Begrens sukkerinntaket. Vi får for mye sukker i dag, og det er sukker i de fleste dagligvare produktene vi kjøper i butikken. Les på innholdsfortegnelsen, og velg varer med lite eller ikke tilsatt sukker. Ofte er det store gevinster på å lage visse typer mat selv, stede for å kjøpe et ferdig produkt. Det kan være seg sauser, supper, dressinger og listen fortsetter. Bytt ut sukker med frukt, mørk sjokolade, honning og kokoksblomstsukker. Øvelse gjør mester!5. Begrens salt inntaket. Salt er uheldig for de med høyt blodtrykk, nyre problemer og andre helseplager. Vi kan erstatte salt med urter og krydder. Dette gir oss flere næringsstoffer, og enda bedre smak på maten vi lager. Hvis en vil bruke salt for å få frem smaker i maten så velg salt med god kvalitet, og bruk så lite du kan.


Oppsummert er clean eating ingen diett, men en måte å leve og spise på som tjener deg, din helse og miljøet vårt. Mer plantebasert mat, mindre kjøtt og stivelses rike matvarer. I dag så har vi tilgang til alt, også i det sunnere hjørnet . Oppskrifter og gode råd er å finne over alt. Fra forskning, helseeksperter, gode bøker og ved et enkelt søk på internett kan du finne mye fint om akkurat dette tema.

Comments


bottom of page