top of page

Noen tips til mat mot kreft, og andre helseplager.


Vi skriver oktober, og det er nok en gang fokus på kreft. Det kan ikke gjentaes for ofte, men mat er en viktig faktor for å beskytte seg selv mot farlige sykdommer, og andre plager. Mat er helse, mat er medisin, derfor er det fint med flere remindere på hvor viktig vårt kosthold er.


Mat påvirker vår dagsform, vår mentale kapasitet og hvor mye vi orker. Vi behøver gode råvarer som styrker vårt forsvar, og holder oss friske lenge. Har en vært syk eller er syk er mat en kjempeviktig ressurs. Å tilføre kroppen sunn, ren og god energi blir et must for å klare de utfordringer en måtte ha.


1. Grønnsaker, og da gjerne flest mulig med grønn farge. De inneholder flere mineraler, vitaminer, antioksidanter og andre godsaker som kroppen behøver. Grønn te er også fint. All type bladgrønt, brokkoli, kål, asparges, sukkererter mm bør vi spise hver eneste dag.


2. Grønnsaker som er fargesterke. Paprika, tomater, gulrøtter, søtpotet og andre grønnsaker.Alle sammen inneholder karotenoider. Disse grønnsakene bør varmebehandles slik at kroppen tar opp næringen fra dem.


3. Bær inneholder mye plante-kraft. Spis alle typer bær!


5. Løk og hvitløk er viden kjent for sin helsebringende virkning. Spis ale typer løk, gjerne daglig.


6. Krydder og urter er bra. Friske og tørkede kryddersalg. Bruk dem i matlagning, i smoothie, salater, supper og sauser. Gurkemeie har ry på seg for å være kreft -bekjempende, bruk den ofte.


7. Gode fettkilder slik som nøtter, frø og kjerner. Olivenolje av god kvalitet og avokado er fine ting.


8. Frukt har virkestoffer som sitter i skallet. Samme prinsipp gjelder, velg sterke farger!


9. Fisk, og annen sjømat. Omega 3 og selen blir viktige kilder her. Det er betennelsesdempende, og dermed kreftforebyggende. Makrell, laks og ørret. Hvit fisk er også fint. Har en tilgang på vill fisk er det helt klart det beste.


10. Spis mindre av dette: rødt kjøtt, bearbeidet kjøtt, fritert mat, raske karbohydrater som hvitt mel, pasta, ris og selvfølgelig sukker.


Det forskes mye, og det er nok langt igjen. Men i dag vet vi at overvekt, forhøyede blodsukkerverdier og diabetes 2 kobles opp mot økt kreftrisiko.


Ta daglige gode matvalg for deg og dine <3

Kommentare


bottom of page