top of page

Neper!


Neper er i sesong, og for meg er det vår. Jeg kan huske som barn når bonden kom kjørende med traktor og tilhenger. Tilhengernen var lastet med vårens grønnsaker. Vi barna i nabolaget fikk penger til å kjøpe neper og sukkererter. Det var stas, og er et riktig godt barndomsminne.


Nepene er en gammel bondekål, en rotgrønnsak. Den kom før poteten, og for folk og fe var nepene et viktig næringstilskudd. Den er søt på smak, og den inneholder mye fiber, folat og Vitamin C. Den kommer i fler farger som hvit, kremfarget, rosa og purpurfarget.


De spises rå og de kan varmebehandles. Hvite er best i salater og supper. Et ypperlig følge til den tradisjonelle blomkålsuppen.


Oppskrift:

Smørdampede neper og reddiker


6 neper

1 bunt reddiker

Vann

3 ss smør

Flaksalt

Gressløk til servering


Slik gjør du:


Skrubb og vask grønnsakene, og del dem i to eller flere deler. Legg nepene i en tykkbunnet stekepanne sammen med smør og vann. Vannet skal dekke nepene. Kok opp og la de småkoke i 5 minutter. Legg reddiker i etter 3 minutter og la de koke med nepene til alt er mørt. Fyll på med vann dersom vannet fordamper, grønnsakene må ikke bli stekt. Strø på med litt flaksalt og gressløk før servering.


Servers til det du måtte ønske.


Oppskrift fra gartner.no

Comments


bottom of page