Det nærmer seg desember, og jeg har begynt å tenke på desemberkosen. Den måneden i året vi hygger oss litt ekstra. Hyggelig og godt i mørk vintermåned. Dog behøver ikke mat og godsaker være svært usunn. Ved å bytte ut ingredienser kan en likevel få noe godt som smaker. Disse juleballene er bakt med bakemelk, yoghurt naturell og de er ikke tilsatt smør. Smaken er god og saftig. Nydelig med en skive ost, til en kopp te eller hva du måtte ønske.
Oppskriften får du her:
Deigen skal gi ca 10-12 stykk boller, og det behøver følgende:
400 g sikttet speltmel
200 g sammalt speltmel
3 dl finhakket rosiner og tørkede aprikoser
2 dl lettkokte havregryn
2 ts kanel av god kvalitet
2 ss rørsukker
2 ts salt
5 ss yoghurt naturel
1/2 pakke fersk gjær
5 dl bakemelk eller den type melk du foretrekker
Slik gjør du:
Rør ut gjæren i sukkeret og litt lunket vann, dette aktiverer gjæren. La dette stå i ca 10 minutter. Deretter blander du det tørre for seg. Lunk melken, men ikke for mye. Hold igjen på det fine melet, slik at deigen ikke blir for kompakt. Bland så alt sammen og kjør dette sammen til en deig i kjøkkenmaskin. Du kan også arbeide deigen godt sammen for hånd. La deigen heve i minimum 2 timer under et klede. Elt deretter deigen sammen og juster med melet slik at du får en god og smidig deig. Form til boller og legg de på et kledd stekebrett. La de etterheve i 30-40 minutter. Pensle med sammenvispet egg, og stek dem på 200 C i alt fra 15-25 minutter. Alle komfyrer er forskjellige, så du må finne tiden som passer for deg.
Nyt en julebolle med god samvittighet!
Comments