top of page

Grytebrød med surdeig!
Brød er godt, og brød er noe vi alle har et forhold til. Å lage et sunnere godt brød er en glede i seg selv. Surdeigsbrød er bedre for fordøyelsen, nettopp fordi den type brød inneholder bakterier og da særlig melkesyrebakterier. Den type bakterier fremmer en bedre fordøyelse, det inneholder flere næringsstoffer og ikke minst et slikt brød smaker ofte bedre. Surdeigsbrød tar tid å lage, men det er verd å vente på. Denne oppskriften gir et stort grytebrød, nydelig å se på og svært god på smak.Du behøver følgende:


525 g vann

500 g hvetemel

250 g fullkornsmel (fibra)

1 ss salt

125 g surdeig

Rismel

Hevekurv


Slik gjør du:


Dag 1


Ha vann, hvetemel og fullkornsmel bollen til din kjøkkenmaskin, la denne gå i noen minutter til du har en deig. Dekk bollen til og la den stå på kjøkkenbenken i 2 timer.


Deretter til settes surdeig og salt. Du lar da kjøkkenmaskinen gå på lav hastighet i ca 10 minutter til deigen samler seg nogenlunde rundt eltekroken.


Smør en større skål med litt olje og hell deigen over i denne skålen. Tildekk deigen med et fuktig kjøkkenhåndkle og la den heve i to timer. Underveis i hevingen bretter du deigen inn mot midten hele veien rundt. Dette gjør du i alt fire ganger, altså hver 30 minutt.


Etter siste bretting heller du deigen over i hevekurven som du har strødd godt med rismel. Dette for at deigen ikke skal kleber seg fast. Ta plastikk over deigen, og sett deigen til heving i 12 timer, eller natten over i kjøleskapet.


Dag 2


Ta ut deigen av kjøleskapet. Sett komfyren på 230 grader med varmluft, og sette en gryte med lokk inn i komfyren. La gryten stå i ovnen i 20-30 minutter. Grytene skal være brennvarm.


Ta deretter ut gryten, vær svært forsiktig når du gjør dette og ha ingen forstyrrende elementer rundt deg. Deigen helles over i den brennvarme gryten. Du skal også ha lagt bakepapir i gryten din. Jeg bruker en gryte på 4 liter og vel så det. Lag et par snitt i deigen din, legg over lokket og sett den varme gryte inn i ovnen og stek brødet.


Stekeprosessen

Bak brødet i 20 minutter med lokk. Ta deretter av lokket og stek det i videre i 35 minutter. Skru ned temperaturen til 180 grader slik at brødet kan få en fin og gylden farge. Her må du følge med da alle komfyrer her forskjellige. Ta brødet ut når det har en kjernetemperatur på rundt 98 grader.


La brødet avkjøles på rist før du skjærer i det.Det finnes flere oppskrifter på surdeigsstarter, og det er neppe vanskelig å komponere sin egen oppskrift. Dog bruker jeg ofte starteren til brød og korn. Den finner du her:Du kan søke selv på internett, og jeg anbefaler deg å se etter kvalitet. Det er mange dyktige mennesker der ute som deler villig av sine tips.


Jeg ønsker deg lykke til i jakten på ditt surdeigsbrød!

Comments


bottom of page