top of page

Sukker HungerDet er flere årsaker til at vi hungrer etter sukkerholdig mat og søtsaker. Den ene er at at de aller fleste av oss liker smaken av det søte, det er rett og slett godt. Dog er det flere årsaker som er kan være mindre kjent til hangen etter sukker. Her er noen av dem : 1. Depresjon Og Dårlig Humør Har du følt deg gladere etter at du har spist en sjokolade eller et kakestykke? De fleste har nok det. Det er nok ikke bare smaksløkene som har hatt et lite selskap. Karbohydrater forløser serotonin - produksjonen vår, altså vår lille lykkehormon. Så hva skjer når du spiser karbohydrater: Jo du får en serotonin boost, og du blir litt mere lykkelig for en kort stund. Når vi er nede i humør er cravings etter karbohydrater, og sukkerrik mat kroppen sin varsling om «gi meg noe godt» Vi er bare innstilt slik de fleste av oss. Tiltak: Spis noen andre serotonin - boosting matvarer slik som banan, valnøtter, laks eller en kopp med grønn te. 2. Manglende Søvn eller Dårlig Søvn Kvalitet Søvnforstyrrelser gjør oss mer sulten. Det å ikke få nok søvn gjør at kroppen ikke regulerer sultfølelsen godt nok. Vi går rundt trett, og er fysen. Dette fører igjen til overspising for mange, som igjen ofte fører til dårlige og lettvinte valg. Kroppen ber rett og slett om et energi - boost. Tiltak: Prøv å få 7 timer med søvn hver natt. Begrens skjerm-tiden på TV, og mobiltelefon mint 30 minutter før sengetid. Dropp kaffe, sukker, og aktivitet noen timer før du skal legge deg. Kvaliteten på søvnen har også betydning. Søk hjelp hvis du ikke klarer å få god søvn-hygiene på egen hånd. 3. Jern Mangel Jernmangel vil tappe deg for energi, og kroppen vil igjen søke mot energikilder, og svært gjerne sukker nok en gang. Over tid er det uheldig, og hele kroppen går på spare - pluss. Hallo, sukker hunger... Tiltak: Hvis du strever men lav energi, ta en tur til legen og få sjekket ut dine verdier. Spis jernrik mat slik som spinat, eggeplommer, rødt kjøtt, gresskarkjerner og linser. 4. Se På Karbohydrat Inntaket Ditt Strenge lavkarbo dietter gjør dessverre vondt verre. Etter 3 dager på striks diett, skriker kroppen på nettopp karbohydrater, og smellen er et faktum. Sprekken er ikke søtpotet eller mørkt grovt brød. Du sprekker på godterier, kaker og muffins. Vi behøver karbohydrater, velg de riktige. Tiltak: For det første det er ikke noe feil med å redusere på karbohydrater. Vi behøver dem! Spis karbohydrater med lav GI. Søtpotet, gresskar, gulrøtter, rødbeter, og fullkorn. 5. Proteiner Kroppen behøver også proteiner. Protein holder blodsukkeret stabilt, og en holder seg mett. Hvis du dropper proteiner i din frokost og lunsj, er sjansen for en sukker - sprekk på ettermiddagen stor. Så spis protein. Tiltak: Proteinkilder finner du i nøtter, frø, egg, kjøtt, fisk, linser og bønner. For de som er glad smoothies om morgenen kan en tilsette proteinpulver, eller spise ett egg ved siden av.


bottom of page