top of page

If it comes from a plant, eat it. If it was made in a plant, don`t Micahel PollanNourish, verb To supplay with what is necessary for life, health and growth; to cherish, foster the development of, to strengthen, to keep alive. Å være riktig ernært betyr å lære hvordan en tilbereder hel, ren mat det som populært kalles whole food. Enkle daglige balanserte måltider som skal smake godt, og gjerne deles med andre. Ingen gave er større enn å forvalte god mat som gir optimalt helse, vitalitet og velvære. En fornuftig tilnærming til ernæring og sunne livsstils tips Den enkle kunnskapen om hva vi trenger å spise for å ernære oss og de rundt oss på en god måte har for mange blitt komplisert. Med så mange ernæringsråd så skulle en tro at det er enkelt å leve sunt og godt. Likevel er det mye frustrasjon blant folk. Forskjellige dietter og retninger florerer. Det er ikke så rart at mange gir opp. Konflikter rundt mat, tilberedning er daglig oppslag i våre medier. Etter flere år med kursing og utdanning har jeg sett og prøvd det meste. Diett trender som kommer og går. Produkter som lanseres som lover vektnedgang og andre helsebringende ting. Likevel ser vi en klar sak - overvekts kurven blant folk i alle aldere stiger. Overvekt har blitt et samfunnsproblem,- en folkesykdom. Dette på tross av alle diettene og alle gode råd! Det finnes dog en teori som mange har glemt. Den har eksistert siden tidenes morgen, og vil aldri bli forandret på. Ved å spise den såkalte «whole food» den rene, hele maten som er i sesong vil du opprettholde en sunn helse, forebygge sykdom, reversere sykdom og en kan få være vital og frisk. Å telle kalorier, følge strenge regimer og dietter vil aldri gi deg en livsglad helse. Snarere tvert i mot. Ferdigmat, halvfabrikata gir lite energi og tomme kalorier, du overlever men til hvilken pris? Hva vil det koste deg og din helse? Svaret er «getting back to basics» Det betyr å spise mat som er i sin naturlige form. Variasjon og mangfold, det er den sikreste veien til god helse. Hva er ekte whole food? Som sagt er whole food mat som er i sin opprinnelige form. Å spise variert av naturlig mat gir en perfekt balanse mellom næringsstoffer som vi behøver hver eneste dag. Grønnsaker i alle farger, egg, fisk, frukt, nøtter, kjerner, og hele korn. Råvarer i sesong, og mest mulig lokalt. Økologisk hvis en har mulighet for det. Drikke..... Vann, du har hørt det før. Rent vann igjennom hele dagen. Vi trenger + - 2 liter hver dag. Noen mer, andre litt mindre.Tenk på en plante, hva skjer hvis den ikke får vann,- slik er det også for oss mennesker. Tilsett sitron, lime, bær osv i vannkannen,- det gir smak og friskhet. Gleden ved å spise og dele et måltid

Å spise velbalansert handler så mye mer om bare å fylle opp magesekken. Det handler om følelser, og det handler om relasjoner til de rundt oss. Litt heart and soul! Tidligere var det flere generasjoner om å lage mat, og de spiste sammen. I nåtidens travle tid har dette blitt nedprioritert. Hverdagen og timeplanene er fulle. Jobb, skole, sosiale medier, og TV titting har tatt vår oppmerksomhet. Vi trenger å ta tiden vår tilbake. Dele måltider, lage mat og være sammen. Målet bør være å dele et daglig måltid sammen. Det er mye god helse i det. Om en er alene kan en gjøre det hyggelig for seg selv, vite at en er viktig selv om en er alene. Vær bevisst Vær bevisst på hva du spiser. Hvor kommer maten din fra, og hva gir den deg av næring. Vær nyskjerrig og vær takknemlig. Mat gir oss liv, mat gir oss helse, og mat gir oss glede hvis vi velger riktig. Det er mye å være glad for. Til slutt Beveg deg! Gjør det du liker. Sykle, gå, løpe eller hva det måtte være. Bare beveg deg. Listen to your body, and be kind to yourself!


bottom of page