top of page

Omega 3Sjansen for at du har hørt om omega 3 er helt sikkert relativ stor, og du vet mest sannsynlig at denne fettsyren er bra for deg.

Omega 3 kan bidra til å redusere angst og depresjon, den kan forbedre øyesynet, hjelpe vårt hjerte og den bekjemper betennelser. Vinn, Vinn! Du har sikkert også noen formeninger om hvilke matvarer som er rike på omega 3: Fettrik fisk som makrell, laks, sardiner og sild Tran Østers Linfrø Chia frø Valnøtter Men viste du at vi har mange forskjellige varianter av Omega 3, vi vet om 11 typer i dag. De viktigste er DHA - EPA og ALA. DHA: DHA står for "Docosahexaensyre". Det er den som er viktig for vår hud og våre øyne, viktig for hjernens utvikling hos spedbarn og hjernefunksjonen hos voksne. Det å ha nok DHA i vår kost hjelper oss med å kontrollere blodtrykket, type 2 diabetes og hjertesykdom. Den senker triglyserider og LDL. Bekjemper betennelser, noe som gjør kreftrisikoen mindre. EPA: EPA står for "Eicosapentaensyre". Dette er ikke en byggestein som DHA. I stedet hjelper den kroppen vår til å skape signaler for å utføre visse funksjoner. Den viktigste funksjonen er å redusere betennelse, noe som kan forårsake smerte og sykdom. EPA i kostholdet vårt bidrar til å bekjempe depresjon og hetetokter under peri - menopause og overgangsalder. Som DHA er EPA for det meste funnet i sjømat som sild og laks. ALA:

ALA står for "Alpha-linolensyre". Dette er Omega-3 som vi spiser mest av. Studier har knyttet ALA til redusert risiko for hjertesykdom. Vi får ALA fra plante mat som chia - frø, linfrø, gresskar - frø og hamp - frø. Grønnkål og valnøtter er også gode kilder til ALA. Hvem vil da ikke ha fisk til middag, en grønnkålsmoothie og noen valnøtter på lommen!!


bottom of page