top of page

Julebrød uten sukker!




Det er så mye godt i desember og sukker har en sentral rolle i de aller fleste tradisjonelle oppskrifter. Jeg har lyst til å redusere mengde og inntak av sukker. Dette fordi vi ikke har godt av det, og så smaker det bedre med mindre i gitte oppskrifter. Kvaliteten blir vel så god, og strengt tatt langt bedre med mindre sukker. Slik er det bare, og de fleste er vel enig i det.


Til to mindre eller et større julebrød behøver du følgende:


5oo g siktet speltmel eller mix med sammalt spelt mel. Jeg bruker 350 g siktet og 150 g sammalt mel.

3 dl mandlemelk (usøtet) svakt oppvarmet

1 pose tørrgjær

2 ss honning

2 ts kanel

2 ts kardemomme

75 g romtemperert smør

50 g rosiner

50 g tranebær

Bitte litt salt


Slik gjør du:


1.Bløtlegg rosiner og tranebær

2.Bland alt det tørr sammen og mix dette sammen i kjøkkenmaskinen

3.Hell over melken og honningen og la kjøkkenmaskinen gå i ca 10 minutter

4.Tilsett små biter av smøret og la maskinen jobbe smøret godt inn i deigen, tilsett så rosiner og tranebær og jobb dette inn.

5.Legg plastikk eller et klede over bakebollen og la deigen heve i 1 time eller til den har fått dobbel størrelse.

6.Hell deigen ut på benken, strø mel utover og kna deigen og del den i to. Form til to runde brød, et større brød eller form dem slik at du kan steke de i brødform. Husk å kle brød formen med bakepapir eller smør den godt.

7.La deigen heve 1 en time før pensler med egg og steker brødet eller brødene i forvarmet ovn på 180 grader. Lag også noen få snitt i brødet med en skarp kniv. Steketiden er ca 20-30 minutter, og du steker nede i ovnen, eller der det er riktig for deg. Sjekk etter 20 minutt, de skal være gylden og fine. Komyrene er forskjellig så en må gjøre det som er riktig for sin oven.

8.La brødene avkjøles på rist før du skjærer i dem.

9.Brødet eller brødene oppbevares i plast på benken og de smaker godt dagen etter. De kan fint fryses.

10.Smaker utmerket med smør og en skive brunost på.


Riktig god førjul <3



Comments


bottom of page