Grønnsakskraft!



Enkel hjemmelaget grønnsakskraft som smaker fantastisk og gir supper og gryter et ekstra smaks - løft. Det tar en times tid å lage, og det er langt billigere enn de du får kjøpt i butikken. Du kan bruke grønnsaker som begynner å bli slappe, og du har da mest sannsynlig berget grønnsakene fra søppeldunken.


Grønnsaker som er foretrukket er alle typer løk, stangselleri, persillerot og gulrøtter. Det er godt å tilsette urter som timian, persille og salvie.


Grønnsaker som kan bli for påtrengende er rødbeter, mens squash og grønne bønner kan bli for bitter.


Det er lurt å la kraften småkoke på lav varme i minst 45 minutter. Helst litt over da dette får ut alle smaker fra de forskjellige grønnsakene du har valgt.


Ingredienser til en god kraft:


2 ss olivenolje

4 hvitløksfedd som du deler

2 store løk

5 selleri - stilker

3 store gulrøtter

1 ss tomatpurre

1,5 - 2 l vann

3 laurbærblad

Noen stilker fersk persille og eller timian

Salt og pepper


Instruksjon:


I en stor tykkbunnet kasserolle varmer du opp olivenoljen på medium varme.

Tilsett hvitløk, løk, selleri, gulrøtter, og la det surre i oljen noen minutter. Tilsett tomatpureen og la denne feste seg godt i grønnsakene. Det tar et lite minutt.

Hell over vann, tilsette urter, laurbærblad og litt salt og pepper.

La dette småkoke i minimum 45 minutter på svak varme.


La kraften avkjøles, og sil den etterpå. Fyll kraft opp på rene glasskrukker med lokk.


Oppbevares i ca en uke i kjøleskapet. Kraften kan fryses i inntil 6 måneder.


Håper du vil prøve oppskriften!