Fermentert mat er en gammel konserveringsmetode som ble brukt for å øke holdbarhenten på forskjellige matvarer. Historien forteller at frukt var en av den første maten som ble konservert, deretter drikkevarer. De aller fleste kulturer har en historie om fermentering og foredling, og kilder viser til Babylon, det gamle Egypt, Mexico og Sudan som utført fermentering for 7000 år siden.
I dag vet vi at fermenterte matvarer er bra for oss og viktig for en sunn tarmflora. Les med her:
"I fermenteringsprosessen omdanner mikroorganismene karbohydrater, proteiner og fett til enklere forbindelser. Dette øker matens holdbarhet, gir mer smak og økt fordøyelighet. I de fleste tilfeller øker matens næringsverdi fordi det dannes nye næringsstoffer og giftige forbindelser kan brytes ned. Fermentert mat gir oss dermed nyttige bakterier, enzymer, vitaminer og andre viktige stoffer."
Det er det her som er så bra for oss. I dag får vi kjøpt flere typer fermentert mat. Alt fra syrnede melkprodukter, surdeigsbrød, kombucha, kimchi og sauerkraut. Det er vel og bra, men det går an å lage dette selv på enkelt vis. Slik som fermentert kål.
Oppskrift til en krukke med fermentert nykål:
Dette trenger du:
1 nykål
Grovt salt
En ren glasskrukke med lokk
Når det gjelder salt og mengde er en fin regel 20 g salt på 1 kg sommerkål. 10 g salt er en toppet ts.
Slik gjør du:
Vask og finsnitt sommerkålen
Ha kålen over i en bolle og dryss over salt
Masser saltet inn i kålen til kålen begynner å frigi veske, og den blir mykere.
Ha kålen over på en ren glasskrukke, bruk en tresleiv og trykk kålen ned i glasskrukken. Hell over vesken som du har massert ut og la dette dekke kålen.
Legg så over plastfolie og lå kålen stå i romtemperatur i 2-3 dager. Det vil da lukte syrlig og kålen er ferdig til bruk. Du oppbevarer den fermenterte sommerkålen fra nå av i kjøleskapet med lokk på. Sommerkålen er holdbar i opp mot 6 måneder i kjøleskap.
Den fermenterte sommerkålen er fin å bruke i salat, på en skive med en god skinke eller sammen med god ost.
Kilde: Store norske leksikon.
Comments